Search
Generic filters

Tipy do domácnosti na šetření přírody

Tipy do domácnosti na šetření přírody

Zdá se vám neuskutečnitelné a nákladné, že byste měli žít více ekologičtěji? Nemusí. Malými krůčky totiž můžete začít už ve vašich domácnostech a bude vás to stát jen bilanci nad tím, jaké jsou vaše dosavadní návyky a životní styl. Tím můžeme pomoci nejen nám samotným v lepším žití, ale v neposlední řadě i naší peněžence. 

Central Most prozkoumal pár tipů, které věříme, že jistě oceníte v cestě za udržitelnější domácností bez zbytečného plýtvání a odpadů. 

Třídím, třídíš, třídíme 

Slýcháváme to ze všech stran a téměř na všech místech, i v kancelářích se dnes setkáváme s tříděním odpadu. Tímto krokem značně podpoříte redukci netříděného odpadu, který je poté odvážen na skládku a podpoříte recyklaci. Z materiálu se tak vyrobí další věci a eliminuje se výroba dalších produktů z ropy a kácení stromů. A co si budeme nalhávat, ve vašich domovech se tak odstraní i nepříjemný zápach, který nás může obtěžovat z odpadkového koše, pokud do koše vhazujeme směsný odpad dohromady. 

Místo igelitky látkovou tašku nebo síťovku 

Kupí se vám doma igelitky, které stejně nestihnete dále zrecyklovat? Pořiďte si látkovou tašku, která ušetří toto nesmyslné hromadění. Pokud už se stane, že si musíte igelitovou tašku přece jen u pokladny vzít, snažte se ji nosit u sebe, abyste mohli použít znovu. Těchto látkových nebo větších nákupních tašek si pořiďte více, pokud vás bude čekat nečekaný nákup. Určitě se neztratí ani v autě, nebo ve vaší kabelce. A není nic pohodlnějšího, než poté u pokladny nákup skládat rovnou do vaší látkové tašky a bez obav, že se igelitka nebo papírová taška protrhnou.

Čisticí prostředky na nádobí

Používáte-li čisticí saponát na nádobí, ušetří nejen přírodu, ale i místo dávkovač s místem na houbičku. Vaší kuchyňskou linku tak nebudou okupovat velké plastové nádoby, které navíc i zabírají velkou část místa u dřezu. Pokud nádobí myjete ručně, snažte se vyvarovat zbytečně tekoucí vodě během umývání. Umývejte jej v napuštěné vodě nebo vodu pusťte v okamžiku, kdy budete chtít nádobí opláchnout od čisticího prostředku. Pakliže se přece jen držíte ručnímu umývání nádobí, snažte se využívat opakovanému plnění v plnících stanicích drogerie Dm, která tuto službu nabízí. 

Času strávenému u dřezu a rovněž i přírodě odlehčí, pokud si hodláte pořídit kuchyňskou myčku, protože nádobí umýváte jen v okamžiku, kdy máte myčku zaplněnou. Přemýšlíte-li tedy nad jejím pořízením, určitě nepochybíte. Snažte se používat takové tablety do myčky, které neobsahují barviva, parfémy ani konzervační látky. 

Úklid domácnosti 

Jste-li úklidoví maniaci, snažte se volit i zde šetrnější postupy a prostředky, kterých docílíte nejen čistější domácnosti, ale také lepšího místa, kde se bude přeci jen lépe dýchat, pokud budete používat takové prostředky, které obsahují minimum parfémovaných složek a barviv. 

Trápí-li vás plísně, ale nemáte doma zrovna savo? Pak s plísní účinně zatočí citronová šťáva, která zabrání dalšímu vzniku plísní a také nepříjemnému zápachu s ním spojeným. Ocet zase pomůže vyčistit toalety, odstraňuje usazeniny a všemi nenáviděný vodní kámen. 

Perte, pokud máte plnou pračku

V početnějších rodinách se buben pračky přece jen rychle zaplní, ale bydlíte-li v páru, může se praní nachylovat spíše k týdenní rutině. Snažte se zapnout pračku v okamžiku, kdy ji máte opravdu plnou a zohledněte také míru zašpinění. Pokud jde jen o rutinní praní, kde není žádné výrazně znečištěné prádlo, můžete prát bez předpírky. V opačném případě třiďte prádlo i s ohledem na to, jak je znečištěné, abyste dle toho mohli využít i programy, které pračka nabízí. 

Neváhejte navštívit naše prodejny a inspirovat tipy, díky kterým může být vaše domácnost udržitelnější. Těšíme se na vaši návštěvu v OC Central tak, aby vám u nás bylo ještě lépe! 

Aktuální nabídky slev jsou pro vás i v přehledné klubové aplikaci



Sdílejte s přáteli
Skip to content