Search
Generic filters

Vínové veselí ve vašich domovech

Jak už pravil Shakespeare, víno je dobrý přítel, dovedeme-li s ním zacházet. Ač se to může zdát jakkoliv prosté, není nijak těžké si víno vychutnat, aniž by nás ráno musela bolet hlava. A protože nás aktuální doba více svádí k tomu, že si zvelebujeme svá bydlení, můžete si udělat vinárnu i u vás doma, pokud jste více než jen příležitostní konzumenti vína. 

V OC Central Most vás rádi provedeme, abyste si mohli vínové večery užívat do sytosti. 

Jaké víno vybrat k jaké příležitosti?

Ať už se chystáte na pořízení domácí vinotéky nebo jen vaše chuťové pohárky lační po chuti vína, zkuste se zamyslet, ke kterému pokrmu budete chtít nápoj servírovat. Ke světlému masu, jako jsou ryby, drůbež, telecí maso se hodí spíše bílá vína. Hodláte-li ale udělat hostinu ve zvěřinovém duchu, sáhněte raději po vínu červených odrůd. Pokud jedno z nich preferujte méně, určitě můžete volit dle chuti mezi sladkým, polosuchým a suchými odrůdami vín. Je-li v plánu spíše menší dámská jízda v pyžamech, na kterou se hodí různá sýrová prkénka, nepřestřelíte s bílými svěžími víny jako je např. Müller Thurgau nebo Veltlínské zelené. Oblíbené sýrové pomazánky, které s oblibou servírujeme na podobné typy událostí můžete sladit i s růžovým vínem, které je dokonalým kompromisem, pokud se tentýž večer necítíte ani na bílé a červené. 

Jak víno rozlévat

Tato část vínové degustace je tou nejvíce diskutovanou a také se jí často obáváme, pokud nás čekají větší společenské sešlosti. Správně by se víno mělo rozlévat do dvou třetin celé sklenice. A není to proto, že bychom vám chtěli větší množství vína upírat. Je to proto, že s tímto množstvím můžeme kroužit a lépe se tak i chuť vína ve sklenici otevře. Koneckonců, konzumování vína není o tom, vypít ho co nejvíce, ale vychutnávat jeho aroma a chuť postupně. Nemusíte se tedy cítit pozadu oproti těm, kteří se většího množství už na začátku nebojí. 

Výběr skleniček na víno 

Možná se výběr skleničky na vychutnávání vinného nápoje může zdát nepodstatná, ale její výběr určuje i to, jak se jednotlivé esence a složky vína budou otevírat při jeho ochutnávání. V prodejně Orion – tvoříme vaši domácnost, vám personál s případným výběrem vhodných skleniček na oblíbené víno poradí. Nejčastějším typem je sklenice tulipánová s dlouhou stopkou. Díky jejímu tvaru se vonné složky mohou lépe uvolňovat a vy můžete rozpoznávat mezi širokým spektrem květinových a dřevitých vůní. Zkrátka, měla by to být trošku alchymie! K dalším typům patří sklenice balonového typu. Štíhlejší skleničky se volí pro servírování šumivých vín, které jsou tolik oblíbená mezi ženami. 

V rozpacích můžeme být i ze správného držení sklenky. Pokud však držíte sklenici za její stopku, jste na správné cestě, jak se stát správným degustátorem! 

Vodu nemusíte kázat, ale rozhodně jí doplňujte!

Může to znít jako klišé, ale doplňování vody při vychutnávání jakéhokoliv alkoholu je základem úspěchu další ráno. Jak je známo, jakýkoliv alkoholický nápoj lidské tělo dehydratuje a pokud se chceme na nohou cítit o něco déle, zaručí nám doplňování vody i to, že nám víno nepoblázní smysly dříve, než bychom chtěli.  Některé druhy vín, ačkoliv nám mohou zachutnat po první konzumaci, je obzvláště důležité vodou prokládat, aby tak nedošlo k brzkému odpadnutí a nepříjemnému bolehlavu. 

Jaká vína preferujete vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti

Nezapomeňte sledovat naše lákavé nabídky a přehlednou aplikaci OC Central Most, ve které jsou informace o dění ve vašem oblíbeném obchodním centru pravidelně aktualizovány.

Řekněte to svým přátelům

Nabídky

Obchody

Skip to content