Search
Generic filters

Víte, co vám přinese darování plazmy?

Víte, co vám přinese darování plazmy?

Pevné zdraví je něco, co ničím nenahradíme. O jeho důležitosti jsme se mohli přesvědčit za poslední rok více než kdy jindy. Nyní je chvíle pomoci lidem, kteří to potřebují! Třeba darováním plazmy. Vaše tělo odběr téměř nepocítí. Co jistě pocítíte, bude skvělý pocit z dobrého skutku. A k tomu třeba den volna v práci, nebo finanční kompenzace za váš čas strávený darováním. Nemocným ovšem léky z plazmy umožní prožít delší a kvalitnější život s méně bolestí a zdravotních potíží.

Sana Plasma blog

Co je krevní plazma?

Krevní plazma je jednou ze složek lidské krve vedle krevních buněk. Tvoří přes polovinu objemu krve. Jsou v ní obsaženy důležité látky jako ionty, cukry, tuky, protilátky, enzymy, hormony a další jiné. Pro medicínské účely je nenahraditelnou látkou a používá se v celku jako čerstvě zmražená přírodní plazma například při operacích v nemocnici. Nebo se dál zpracovává a používá se k výrobě důležitých léků. Ty dnes a denně pomáhají širokému spektru pacientů s poruchami srážlivosti krve nebo imunity.

Proč pomůže darování?

Plazma se nedá vyrobit ani jakkoliv nahradit! Ačkoliv jde věda stále kupředu, v produkci léků na poruchy srážlivosti nebo u vážných úrazů, kde může dojít k velkému množství ztráty krve, je medicína závislá na dobrovolných dárcích plazmy. 

Co musím splňovat, abych mohl darovat plazmu?

Pokud jste se rozhodli k tomuto skutku, který může pomoci nejednomu člověku, je nutné splňovat základní předpoklady pro darování plasmy. Nejsou nijak složité, důležitý je věk a znalost svého zdravotního stavu. Na první návštěvě s vámi lékař v odběrovém centru vše důkladně projde a odpoví na případné otázky. Obdržíte dotazník, kde vypíšete informace týkající se vašeho zdravotního stavu, a to i minulých nemocí, které jste prodělali. Následuje osobní zdravotní prohlídka, kde lékař zjišťuje tlak, váhu a ze vzorku krve zjišťuje případné infekce. Poté vás zdravotnický personál zváží a změří tlak a odebere vám vzorek, který určí, zda-li nejste jakkoliv infekční. Pakliže je vše v pořádku, úspěšně jste prošli a můžete jít darovat. Vzhledem k této prohlídce doporučujeme, abyste si na první odběr vyhradili více času.

Pokud si nejste předem jistí, můžete se na sanaplasmu obrátit telefonicky a zjistit si, zda-li případně nepatříte do některé z rizikových skupin.

Chci to zkusit! Jaký je první krok?

Zaregistrujte se přes formulář na webových stránkách sanaplasmy. Nebo se objednejte po emailu nebo telefonu.

Jak probíhá první odběr? Nebolí to?

Průběh odběru plazmy je podobný jako u standardního odběru krve, kdy vám zdravotní sestřička napíchne žílu na vaší paži a zavede kanylu. Vaše krev putuje do počítačem kontrolovaného zařízení. Ten odfiltruje krevní plazmu a zbývající krev vám zase vrátí zpět. Vše se zvládá jednou a toutéž kanylou. V praxi tedy pouze sedíte na pohodlném lehátku, čtete si časopis nebo koukáte na mobilu na film a zařízení se o odběr těch správných látek postará samo. Samotný odběr trvá 45 minut až 1 hodinu. 

Jak jíst a pít před odběrem?

Dodržujte pravidelný pitný režim, a to až 3 litry (zejména v den odběru). Vybírejte si spíše neslazené nápoje, ale mohou být i ovocné a zeleninové šťávy. V jídelníčku by měly být zahrnuty ovoce a zelenina, nejlépe v syrové, nakládané a kompotované podobě. Jako přílohy preferujte suchou rýži, těstoviny a brambory. Pečivo vyhledávejte světlé nebo celozrnné, nebo také v pufované podobě (rýžové chlebíčky).

Vyhnout byste se před odběrem měli tučným pokrmům, uzeninám, zahuštěným polévkám nebo majonézovým salátům. 

Po odběru je dobré klást důraz na přísun bílkovin a také doplňování železa. S výběrem doplňků vám i rádi poradí Benu lékárna

Mají dárci nárok na nějakou odměnu?

Je na každém, zda se rozhodne darovat plazmu bezpříspěvkově, nebo za finanční kompenzaci. Obě varianty jsou možné a zcela běžné.

Bezpříspěvkoví dárci mají nárok na jeden den placeného volna v zaměstnání a možnost snížit si základ daně o 3 000 Kč za každý realizovaný odběr. Ti, kdo si zvolí finanční kompenzaci, obdrží po prvním odběru 500 Kč, po druhém 900 Kč a po každém dalším pak 700 Kč. Zajímavé jsou i odměny za doporučení dalšího prvodárce.  

Všechny potřebné informace naleznete i na webu sanaplasmaPokud navíc i rádi soutěžíte, můžete se zařadit do soutěže o elektrokolo

Sledujte dění v Centralu a také naše nabídky. Veškeré novinky jsou pro vás i v aplikaci OC Central Most

Sdílejte s přáteli
Skip to content