Search
Generic filters

Zažeňte chmury s domácími miláčky

Zažeňte chmury s domácími miláčky

Milovníci domácích mazlíčků se dělí většinou na pejskaře a kočkaře. Zatímco psi vyžadují kromě pravidelné každodenní pozornosti také pravidelné vycházky, kočky to zvládnou doma i samy. V tomto ohledu jsou nejsnadnější k chovu drobní hlodavci nebo zakrslí králíčci. Zvláště pokud je chováme ve skupině, zabaví se i společně a stačí jim dostatečný výběh a kvalitní péče.

Odolat dětským prosebným pohledům může být těžké, rodiče pak proto často volí právě menší „méně“ náročná zvířátka. Je však třeba mít na paměti, že ani dočasný home-office nebo prázdniny nejsou důvodem k pořízení zvířátka. Živá stvoření nejsou hračky a je tedy mít na paměti, že s námi budou ještě dlouho a denní péči budou vyžadovat pořád.

Ale jakého parťáka zvolit?

Rybičky jako nenápadný mazlík i jako oživení vašeho interiéru

Ano, sice se s rybičkou asi klasicky nepomazlíte. Naučíte se ale mít je rádi jiným způsobem.

Akvárko můžete umístit do vašeho chillroomu k pohodlnému křeslu, kde budete vodní tvory a jejich rozmanité tvary nerušeně pozorovat. Na péči o rybičky se navíc může podílet celá rodina včetně mladších ratolestí. Je potřeba v pravidelných intervalech dodávat čistou vodu a potravu. Na začátku je určitě nutné obeznámit všechny o vhodné stravě a pravidelnosti čištění tak, aby nedocházelo k hromadění bakterií a odpadu v akváriu. Dobře také zvažte, které druhy jsou vhodné pro začátečníky a nechte si poradit jak velké by ideálně mělo akvárium být.

Křeček jako srandovní společník

Jedním z nejoblíbenějších drobných chlupáčů je bezesporu křeček. Snad pro svou drobnost, skladnost co do umístění klece a v neposlední řadě i pro nespočet veselých chvilek, které s ním můžete prožít. Většinu dne křeček prospí, když mu však věnujete dostatek času večer, může si vás i oblíbit, naučit se čas krmení a podobně. Křeček má také skvěle vyvinutý čich, právě tak je schopný poznat svého páníčka. V noci pak bude nejspíš křeček pořádně řádit. Užije si běhací kolečko, ale i spoustu hraček a hrabání.

Pakliže jste velcí spáči, máte vyhráno a ani obrovský šramot, který tento chlupáč umí udělat, vás nevyruší. Doporučuje se však, abyste křečíka dali do místnosti, kde jeho nočnímu režimu nebude nic bránit. Nutností je také dostatečně velká klec. Pokud křečka pouštíte volně po bytě, mělo by to být v místě, kde nehrozí jakékoliv rozkousání kabelů. 

kralíček s holčičkou

Přítulná morčátka a králíčci 

Morčátka i králíčci mají podobnou, velmi společenskou povahu. Pokud si jednoho z nich pořizujete a hledáte spřízněnou duši, určitě se můžete těšit na věrného chlupáče, který vaši lásku náležitě ocení. 

Morčata jsou oblíbená pro svou přátelskou povahu, a budete-li morčátku věnovat pravidelně dostatek času, nemusíte se bát nepředvídatelného kousání. Morčátka je ideální chovat minimálně ve dvojicích. Je také třeba jim zajistit dostatečně velkou klec, nebo ji nechat stabilně otevřenou.

Pokud si chlupáče pořizujete, měli byste zvážit veškerá rizika. Zvažte také kdo se bude o zvířátko starat v případě dovolených. Jezdíte-li ale na chatu, kde máte k dispozici výběh, bude vám morčátko vděčné, protože se bude moci volněji proběhnout.

Důležité je se dopředu dobře seznámit se všemi aspekty chovu, pořídit zvířátku dostatečně velké obydlí a vybrat správnou stravu, hračky a další náležitosti. Všechna zvířátka potřebují stálý přístup k čisté vodě.

Pro dobré rady ohledně vašich miláčků si můžete přijít do jakékoliv prodejny PetCenter.

Sdílejte s přáteli
Skip to content